Spaans in Limburg is verhuisd.
En wel zo ver, dat het niet meer Spaans in Limburg kan heten, maar Hola Groningen geworden is.

Voordat je weg klikt, even wachten, want je kunt nog altijd bij profesora Ingrid terecht: en wel via Skype-lessen. Neem hiervoor contact met me op; info@spaansinlimburg.nl.

Ook kun je nog steeds de oefeningen van de blog volgen en doen.
Gewoon abonneren (gratis!) en om de veertien dagen checken hoe je het gedaan hebt.

Ik zie je graag terug op het scherm. ¡Vamos! ¡Adelante!

Deze ‘profesora’ is absoluut een vakvrouw. Door haar is een taal leren LEUK. Ik wou dat zij mijn lerares was geweest toen ik 12 jaar oud was. Mijn schoolperiode zou heel wat inspirerender zijn geweest.

Els, april 2017

Met veel plezier heb ik afgelopen jaar in een kleine en leergierige groep de beginnerscursus Spaans bij profesora Ingrid gevolgd. Door haar bevlogen, geduldige en integere manier van lesgeven heb ik erg veel geleerd wat de Spaanse taal betreft. De lessen van Ingrid zijn niet alleen erg leerzaam, ze geven je ook een inspirerende inkijk in de Latijns Amerikaanse en Spaanse cultuur.

Bovendien daagt Ingrid je elke les opnieuw uit om de Spaanse taal niet alleen theoretisch maar ook praktisch onder de knie te krijgen. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik in een relatief korte tijd de Spaanse taal voldoende beheers om me goed verstaanbaar te maken.

Kortom als je Spaans wil leren, is profesora Ingrid de aangewezen persoon.

Ingrid, juni 2017
“Querida profesora, Ik heb mijn her-examen mondeling Spaans gehaald met een vette voldoende! Dank je wel voor de hulp!”
Marissa
“De lessen van Ingrid ervaar ik als leerzaam en leuk. De Spaanstalige muziek, tussen theorie en oefeningen, geeft dat tikje Latin spirit. Alle songteksten worden klassikaal behandeld en vertaald. Zonder dat je het merkt, ben je elk moment van de les intensief aan het leren.

Van de oefeningen in spelvorm, bijvoorbeeld bestellen bij de bakker of afrekenen op de markt, steek ik praktisch veel op. Kortom: ik leer veel en met veel plezier.”

Hanny
“Al bijna drie jaar volg ik lessen Spaans bij Ingrid. Samen met vier leeftijdsgenoten, allemaal vijftig plus, wilde ik wel eens proberen deze wereldtaal te begrijpen en te spreken.

Het grote verschil tussen vroeger op school en deze lessen is dat je het volledig vrijwillig doet en met veel, veel meer plezier.

Wat is leuker dan samen gesprekken voeren in een taal die je samen aan het leren bent, met een juf die de juiste balans heeft tussen strengheid en humor en tussen uitdaging en bemoediging.

Ze kijkt je heel streng aan als je een fout maakt die je al lang niet meer mag maken. Maar ze zegt ook: Als je fouten maakt, heb ík het je niet goed geleerd!

Bij elke les hoort een Spaanstalig lied die we met de tekst erbij beluisteren. Profesora Ingrid reikt ons de Spaanse taal via muziek, spreekbeurten, gesprekken over van alles en nog wat, zelfstudie, verwijzingen naar interessante websites…

Ik zou niet weten hoe de lessen op een nog toegankelijker manier gebracht zouden kunnen worden. Ingrid, dank, en… Ik ga nog eens praten als een echte Spaanse!”

Ine
“Ik heb de beginnerscursus Spaans gevolgd bij Ingrid. De lessen zijn afwisselend en in een leuke ontspannen sfeer. De Spaanse muziek geeft me altijd een beetje vakantiegevoel.

Wel wennen om regelmatig weer huiswerk te maken en woorden te leren, maar ook met een fulltime baan is dit prima te doen.

Verrassend hoe ik de taal al binnen een paar maanden beheers, zonder dat je dit zelf echt in de gaten hebt.

Ik duik regelmatig in de boeken. Ook ontvang ik met vaste regelmaat elektronische lespost van onze profesora. Ik probeer de oefeningen altijd te doen, om mijn Spaans bij te houden.”

Marco
“Vlak voordat ik mijn reis naar Zuid-Amerika maakte, leek het me verstandig om toch een paar woordjes Spaans te kunnen spreken.

Dus heb ik Ingrid benaderd of ze tijd voor een spoedcursus zou hebben. Hoewel ze het op dat moment erg druk had, heeft ze toch tijd voor mij vrijgemaakt.

We wisten allebei dat ik het Spaans niet volledig onder de knie zou krijgen in de zeer korte tijd die ik had. Maar profesora Ingrid heeft ervoor gezorgd dat ik de basis voldoende beheerste om me goed verstaanbaar te maken.

Ik heb tijdens mijn reis vaak profijt gehad van mijn lessen bij Spaans in Limburg. Als je een stevige en zinvolle spoedcursus zoekt, ben je bij profesora Ingrid aan het juiste adres.”

Denise
“De lessen van profesora Ingrid zijn leerzaam, leuk en vol met humor. Er wordt rekening gehouden met jouw wensen en interesses. Daardoor ga ik iedere week weer met plezier naar de les.

Profesora Ingrid stelt je op je gemak waardoor je ook echt Spaans durft te praten. Kortom: een aanrader!

Muchos saludos.”

Roxanne
“Ik heb ontzettend veel geleerd en genoten van de lessen Spaans. Jouw methode spreekt mij zeer aan. De lessen zijn heel leuk, goed en leerzaam en het bevalt mij hoe je lesgeeft.

Ik heb er veel plezier in. Ik lees en leer nog elke dag met vreugde de klapper door. Met de kennis van de taal die ik nu heb, kan ik mij goed redden.

Muchas gracias profesora Ingrid.”

Gemma
“Al enkele jaren volg ik in een klein groepje de cursussen Spaans van profesora Ingrid. Die altijd inspirerend en verrassend zijn, omdat zij interessante en actuele onderwerpen in haar lessen verwerkt. Zo leer ik ook veel over de Spaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur.

De lessen zijn heel serieus, maar worden met humor gebracht. Dat stimuleert me om ermee door te gaan.

Wie op een leuke en serieuze manier Spaans wil leren, kan ik profesora Ingrid Behage van harte aanbevelen.”

Hans
“Voordat ik aan mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela begon, vond ik dat ik een beetje Spaans moest kunnen spreken. Ik volgde 7 maanden Spaans bij Ingrid en vertrok naar Spanje.

Ik verbaas me er nog steeds over hoe goed ik mijn woordje deed en met iedereen een praatje maakte. Mijn camino is een onvergetelijke ervaring geworden. Mede dankzij de lessen van Ingrid. En nog steeds heb ik er veel baat bij, bijvoorbeeld in het contact met mijn Spaanse compañeros del camino.

Ik kan me helemaal vinden in haar manier van lesgeven. Daardoor heb ik al veel geleerd. En ik ga nog steeds elke dag vol enthousiasme naar de les.”

Jean

De twintig lessen die ik bij Ingrid gevolgd heb hebben ervoor gezorgd dat ik veel meer over de Spaanse taal te weten ben gekomen, ik de basisbeginselen van de grammatica ken en daardoor eerder begrijp wat er staat als ik een Spaanse tekst lees en makkelijker een gesprek in het Spaans kan volgen.

De lessen kenmerken zich door (1) humor waardoor een les allesbehalve saai is, (2) het aanleren van grammatica waardoor je de taal veel beter gaat begrijpen, (3) het feit dat het opgedragen huiswerk niet dwingend of controlerend overhoord wordt maar dat je tegelijkertijd aangespoord wordt aandacht aan de behandelde stof te blijven geven en (4) er niet alleen les gegeven wordt maar ook af en toe de Spaanse gewoontes, gebruiken en hoe het dagelijks leven er in Spanje en Latijns-Amerika uitziet uitgelegd worden.

Vooral de leerlingen onder elkaar waar mogelijk Spaans laten spreken en het geleerde in de praktijk brengen zorgen ervoor dat je al spelenderwijs de taal meer en meer machtig wordt.

Ruud, juli 2017

Na 32 lessen kan ik al heel goed teksten begrijpen, een gesprek in het Spaans volgen, en met mijn leuke medecursisten gesprekjes voeren – super! Tijdens de les wordt hard gewerkt maar ook vaak gelachen, en er is veel variatie in les-opbouw. Wat de lessen extra leuk maakt is de enorme historische en culturele kennis van profesora Ingrid, vooral met betrekking tot Zuid-Amerika, en haar verhalen over het leven in Paraguay.

Ik ga de wekelijkse lessen missen, maar ben vastbesloten ‘bij’ te blijven door alles te herhalen, boeken te lezen en naar Spaanse liedjes te luisteren.

Olivia, juni 2017
“Haar enthousiasme is aanstekelijk, haar geduld bijna eindeloos. Haar kennis van de Spaanse taal en cultuur en haar didactische vaardigheden zijn groot.

Met deze talenten kunnen haar lessen niet anders dan leuk en leerzaam zijn. Daarom volg ik al ruim 2 jaar met heel veel plezier lessen Spaans bij Ingrid.”

Marlies
“Doña Ingrid Behage es una profesora genial, con una comprensión abierta y rápida. Es severa pero con un gran sentido de humor.” (Na 1 jaar Spaans 🙂
Hans
“De lessen van Ingrid zijn altijd levendig. Het is een genoegen om haar Spaans te horen spreken, want dat doet ze mooi en erg duidelijk. Ik leer daar veel van.

Hoewel ik grammatica niet het leukste onderdeel van een taal vind, meer een noodzakelijk kwaad, weet profesora Ingrid de lessen altijd boeiend te houden met nu en dan een interessante tekst die aansluit op de grammaticale perikelen.”

Anne Marie
“Week in, week uit, altijd een verrassende les. Nieuwsgierig makend en elke keer smaakt het naar meer.”
Gerard
“De website van Spaans in Limburg is zoals de lessen van Ingrid: vrolijk, vol inspiratie en met een persoonlijk tintje.

Vrolijk, want Ingrid weet haar enthousiasme over de Spaanse taal en de cultuur in Spaanstalige landen op kleurrijke manier over te brengen op al haar leerlingen.

Vol inspiratie: Ingrid heeft steeds nieuwe items om haar lessen in te vullen. Zoals bijvoorbeeld de Spaanstalige liedjes, maar ook het kinderboek Un águila, dat ze klassikaal behandelt.

Persoonlijk tintje; Ingrid vertelt veel over haar eigen ervaringen en laat leerlingen dat ook doen – in het Spaans uiteraard!”

Gemma
“Profesora Ingrid, jouw lessen Spaans waren altijd erg plezierig en afwisselend. Je vertelde levendig over je jeugd en de gebruiken in Paraguay.

We behandelden teksten van Spaanstalige liedjes. Ook kunst en cultuur kwamen veelvuldig bod. En dit alles in een heel ontspannen sfeer en met veel geduld.

Het thuisfront was verrast over mijn gesprekken met de lokale bevolking tijdens onze laatste vakantie in Spanje: ‘Wat kun je toch al veel vertellen in het Spaans!’

Muchas gracias voor je inspirerende lessen. !Hasta la vista!”

André
“Sinds anderhalf jaar volg ik, met heel veel plezier, de lessen Spaans bij profesora Ingrid. Ik heb privéles, waardoor de lessen afgestemd zijn op mijn persoonlijke wensen. De lessen van Ingrid zijn altijd heel goed voorbereid. Aangezien ik zelf leerkracht ben, heb ik daar kijk op.

Buiten de lessen om stuurt ze vaak mailtjes met sites, waarop mooie filmpjes staan over Spaanstalige landen of mooie Spaanse muziek. Ook stuurt ze vaak mails waarin uitnodigingen staan voor Spaanse lezingen of films.

Profesora Ingrid is heel bevlogen in haar vak en door haar enthousiasme, raak je zelf ook steeds meer enthousiast. Haar website is altijd up-to-date en er staan vaak extra oefeningen, die je wel of niet kunt maken.

Na mijn reis naar Chili ga ik zeker door met de lessen. Het is voor mij, dankzij Ingrid, een leuke hobby geworden.

Als je bovenstaande gelezen hebt, snap je wel, dat ik Ingrid zeer bij je aanbeveel als je Spaans wilt leren.”

Renée
“Profesora Ingrid, ik wil je nog eens bedanken voor de lessen Spaans! Ik ga nu met een beter gevoel op stage, wat ik zonder je lessen niet zou hebben gehad.

Met afwisselende opdrachten en leuke gesprekjes waren de lessen altijd erg leuk en zeer leerzaam.

In een korte tijd heb ik heel veel geleerd!”

Lisanne
“Een aantal jaren volg ik cursussen Spaans bij profesora Ingrid Behage. Een enthousiaste docente, die haar leerlingen weet te inspireren om door te gaan.

Inmiddels probeer ik niveau B1, B2 onder haar begeleiding te bereiken. Ik kan allerlei gesprekken met Spaanssprekenden aangaan én goed verstaan. Een resultaat van haar lesgeven, dat is zeker.

Muchas gracias profesora Ingrid.”

Ruud